Archiv článků - MAGAZÍN
Vánoce jako svátek narození Ježíše Krista se slaví od čtvrtého století
Biblický příběh o narození Ježíše Krista a oslava této události se v křesťanském světě slaví od čtvrtého století. Církev časově spojila narození Spasitele se starým mýtem zimního slunovratu, kterým se vyjadřovalo vědomí o věčném vítězství života nad smrtí a světla nad tmou.
Vánoce v Asii: Ježíšek a punčochy
Vánoce nemají v Asii zakořeněnou tradici, nejen vlivem globalizace se ale tento svátek dostal například do Číny, Indie, Iráku, Íránu nebo do Japonska.
Nebojte se reklamovat jídlo v restauraci
Zatímco reklamovat obuv či elektroniku jsme si už zvykli, ve stravovacích zařízeních se často držíme zpátky kvůli ostychu či neznalosti svých práv. Co tedy dělat s „podmíráky“, přesolenými polévkami, hodinovým čekáním či studeným jídlem?
České chipsy jsou dražší a nezdravější než ty německé, ale chutnají lépe
Sledování sportovních přenosů ani společenské oslavy se většinou neobejdou bez brambůrků; každý Čech jich průměrně spořádá 1,2?kg za rok. Časopis dTest nechal v laboratoři otestovat celkem 19 balení solených chipsů.
Restaurací roku se stala olomoucká Entrée
V moderním showroomu Mercedes-Benz se ve čtvrtek 30. listopadu uskutečnilo vyhlášení TOP 10 restaurací podle XXII. ročníku celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Absolutním vítězem se stala olomoucká restaurace Entrée.
České máslo je kvalitnější než to německé
Mezi spotřebiteli se objevily obavy, že kvůli nedostatku smetany se kvalita másla v poslední době zhoršila. Spotřebitelská organizace dTest se proto rozhodla ověřit, jestli výrobci nezačali máslo šidit.
Je bramborový salát s majonézou bezpečný i po pěti dnech?
Bramborový salát s majonézou je štědrovečerní pokrm, který v některých domácnostech vydrží až do Silvestra. Typické chování českých spotřebitelů simuloval dTest pokusem, kdy ponechal bramborové saláty pět dnů napospas jejich osudu, ovšem pod laboratorním dohledem.
Český džem Rose Garden získal gastronomického „Oscara“
Nejvyšší ocenění z té nejprestižnější gurmánské soutěže míří letos do Česka. O historický úspěch v Great Taste Awards se zasloužil Fíkovo hruškový džem s bílým karibským rumem značky Rose Garden.
Nejčastěji šizené potraviny? Tuzemské masné výrobky
Masné výrobky mají problémy s kvalitou častěji než jiné potraviny, odhalily to nezávislé spotřebitelské testy časopisu dTest. Analýza výsledků testování za poslední tři roky ukázala, že nejvíc nekalostí skrývají uzeniny a další výrobky z masa.
Oči sice nikdy nespí, odpočinek ale potřebují. Usínání u televize nebo monitoru počítače kvalitní spánek nepřinese
Lidské oko se nepřestává pohybovat ani při spánku. Kvalitní spánek je přesto pro zdraví oka velmi důležitý.
Proslulý ledový hotel neroztaje ani v létě
Díky chladicímu systému napájenému energií z fotovoltaických panelů funguje nyní ledový hotel, který je postaven v malé vesnici Jukkasjärvi, již celoročně.
Počet spermií mužů v západním světě klesl od roku 1973 o skoro 60 procent
A teď poněkud intimní zpráva o našich nebo vašich spermiích. Vědci provedli dosud největší studii, nebo lépe, pospojovali všechny velké studie na toto téma do jedné.
5 tipů, jak posílit imunitu před návratem do školy
Za pár dní se děti vrátí do škol a dospělým se naplno rozjedou povinnosti v pracovním kolektivu. Konec prázdnin a příchod podzimního počasí s sebou přinášejí bacily a bývají každoročně velkou zátěží pro imunitu.
Sberbank CZ zaměstnala robota
Sberbank CZ je mezi prvními bankami v Evropě, které využívají softwarového robota. Zautomatizoval a zrychlil proces čerpání rekordního objemu schválených úvěrů. To, co jeho lidským kolegům trvá půl hodiny, robot zvládá do pěti minut a navíc bezchybně.
Jak uhasit letní žízeň všech pivařů? V Plzeňském Prazdroji na to mají vlastní analytický model
Jak vyrobit optimální množství piva pro hlavní sezonu, aby ho vždy a na všech místech byl dostatek a na své přišli jak milovníci ležáků, tak i méněstupňových piv nebo Birellu?
Oko: Je nejmenším, a přesto jedním z nejsložitějších orgánů v lidském těle
Oko není jenom oknem do duše. Zrak je pro člověka zásadní při získávání informací, orientaci v prostoru i komunikaci. Lidské oko svou velikostí nepřesvědčí, svými schopnostmi ale ano.
Nepodceňujme sílu slunce, může i zabíjet
Léto je tady. Těšíme se na opalování, koupání, plavání, na kolo, na brusle. Celé léto prostě hodláme strávit venku na čerstvém vzduchu, vystaveni slunečním paprskům. Vstřebáváme vitamín D, těšíme se, až naše opálené tělo bude vypadat zdravěji, štíhleji, prostě fit.
Pozvánka do světa krásy a harmonie
24. kosmetický veletrh WORLD OF BEAUTY & SPA 2017 PODZIM opět v moderních halách areálu PVA EXPO PRAHA – LETŇANY v poprázdninovém týdnu 8. a 9. září 2017
Pikantní zapečená žebírka
Recept na pikantní vepřová žebírka si zamilují všichni příznivci masových pokrmů. Tyto žebírka jsou vhodná nejen k posezení u piva, ale i pro slavnostní příležitost.
Kuře na estragonu
Estragon má sice původ ve střední a jihozápadní Asii, ale dnes je vyhlášenou bylinkou používanou ve francouzské kuchyni.